Jó, ha időben "kiképzed" magad, hogy milyen támogatást hol és hogyan kell igényelni. Alapvetően két kategória létezik:

Alanyi jogon járó ellátások
ˇ egyszeri anyasági támogatás
ˇ családi pótlék
ˇ családi adókedvezmény
(Családi adókedvezmény igénybevételére jogosít a magzat a fogantatás 91. napjától. A terhesgondozást végző orvos igazolása alapján a kedvezményt a várandós nő vagy házastársa veheti igénybe, úgyhogy erre figyelj időben és vedd igénybe!)
ˇ gyermekgondozási segély (GYES)
ˇ gyermekgondozási támogatás (GYET)

Biztosítási jogviszony keretében igényelhető TB ellátások
(munkaviszonyban lévők, vállalkozók, megbízási jogviszonyosok, munkanélküli járadékot, keresetpótló juttatást vagy álláskeresést ösztönző juttatást kapók, egyéni megállapodást kötők)
ˇ terhességi-gyermekágyi segély (TGYÁS)
ˇ gyermekgondozási díj (GYED)

Nem írom ide részletesen, hogy mihez mi kell, mert találtam egy nagyon jó összeállítást. Ezért javaslom a családinet portál megfelelő oldalát végigtanulmányozni, itt részletesn megvan mikor, kinek, mivel és hova kell fordulnia. Speciális kérdések esetén javasolt kérdezősködni Szakbarbár nevű TB tanácsadónál.

A baba első saját okmánya a Születési anyakönyvi kivonat, melyet a születési hely (kórház) szerinti illetékes Polgármesteri Hivatal Anyakönyvi Hivatala állít ki. Egyes helyeken nem igényel külön utánajárást, mert a babával együtt ezt is hazavihetik a kórházból, máshol valamelyik szülőnek személyesen kell elmenni érte a hivatalba. A társadalombiztosítási ellátások igénybevételéhez a babának is szüksége van TAJ-kártyára. A kórházak hivatalból elindítják az igénylését, amely viszont hosszabb átfutási időt igényel (kb. 30 nap), aminek viszont az a hátránya, hogy ennek hiánya miatt nem lehet elkezdeni sem a születés után igényelhető ellátások igénylését, mivel bármelyik igénylésénél kérik ezt az okmányt. Érdemes előre megérdeklődni, hol lehet személyesen igényelni és átvenni. Ez viszont gyorsan megy, mert - elvileg - azonnal kiállítják.

A magyarország.hu oldalon is részletes információk vannak.