Ez az oldal kicsit vegyes, mindenféle apróság lesz itt, ami eszünkbe jutott.

Szoptatás

Van néhány jó oldal, amelyet érdemes megnézni. Ilyen a La Leche Liga Magyarország és a Szoptatásért Magyar Egyesület oldalai. Egyébként nagyon szép és komoly feladat. Mindenképpen javaslom, hogy már úgy menj a kórházba, hogy "mindent tudsz" elméletileg. Ugyanis nem biztos, hogy tudnak segíteni. Sok minden nincsen benne a könyvekben, amire csak a babócád fog megtanítani. Ilyen pl. hogy mikor eszik ténylegesen, mikor komfortszopizik. Ezt én is jól összetévesztettem az elején. Az evés nyeléssel jár, dolgozik az egész arca, még a füle is mozog. A komfortszopi pedig inkább csak olyan cumizás, nem nyel. Ne engedd, hogy elküldjenek, hogy "próbálkozzon anyuka". Szoptatni mindenki tud, de nem szabad feladni. Hogyha nagyon necces, akkor időben kérj segítséget, ha túl éhes a baba, akkor sokkal nehezebb.Ne adjál neki se teát, se egyéb kiegészítőket. Persze néhány korty forralt lehűtött viz vagy Szentkirályi ásványvíz, esetleg babavíz lehet, de csak kanállal vagy pipettával ill. pohárból. Amúgy meg ne hallgass senkire, csak magadra és az anyai ösztönökre!!!!

Étrendi tanácsok

Erről sok helyen, sok mindent lehet olvasni, kivonatosan az eddigi tapasztalatok. Általánosságban elmondható, hogy mind a várandósság, mind a szoptatás alatt is mindent kell enni, változatosan. Az a jó, ha a babus is rászokik a változatos étrendre. Van amiből viszont csak keveset ajánlott, mert allergizál. Ami nem esik jól, azt meg ne edd!

Várandósság alatt:

Egyél amit megkívánsz, ez a legfontosabb. A szervezetünk nagyon okos és tudni fogja, hogy mi jó neki, ebben biztos lehetsz. Sok vitaminra van szükséged, amit a legjobb gyümölcsökkel és zöldségekkel bevinni, de van amit lehetetlen olyan mennyiségben, mint amire szükség volna. Ezért kellenek a vitaminpótlók, főleg az első 12 hétben, amikor kifejlődnek a szervek. Van, aki nem tud enni, van aki három helyett is tudna, itt érdemes megtalálni az egyensúlyt, kb. 300 kcal-val kell csak többet bevinni, a végén és szoptatáskor pedig 500 kcal-val. Sokszor, keveset. És sokat inni!!!! A doki megmondja, mit érdemes szedni, de ajánlatos már a fogamzás előtt feltölteni a vitaminraktárakat.
Vizesedés, lábdagadás esetén javasolt a só elhagyása és a fehérjebevitel növelése. Állítólag nagyon jó a krumplikúra, mert kihajtja a vizet. Természetesen só nélkül. Nagyon sok kalcium és magnézium kell, ez utóbbi hiánya jó kis lábgörcsöket okoz. A magnéziumot csak külön lehet enni, mert ha más vitaminnal együtt teszed, akkor gátolják egymás felszívódását. Kb. 3 óra különbség elég. Folsav is nagyon fontos, elkerülhető vele a nyitott gerinc. Van sok a spenótban például. Vas lelőhely: máj, szárított őszibarack, dió, bab, tojássárga. Felszívódását gátolja: tojásfehérje, teljes búza. Szoptatáskor ajánlott a telítetlen zsírsavakban gazdag ételek fogyasztása, pl.: tőkehalmáj, tengeri halak (előnyösebb a keletről származó termékek fogyasztása, az Északi-tenger nagyon szennyezett!).
Folyadékigény 1,5-3 liter, lehetőleg víz, ásványvíz (nitrit, nitrát, Na tartalom kevés legyen), buborékmentes (az elején mindegy, később már csak azt bírja a gyomor). Gyümilé is lehet néha, de jobb a préselt, nem a cukros bolti. Javasolt a cukor elhagyása, főleg gyümölcscukorral és mézzel lehet pótolni. Fontos még a teafogyasztás, az utolsó 5-6 héten a málnalevéltea, mert az segíti a gát megfelelő ruganyosságát.
Erős fűszerek: a 3. trimeszterben kerülendők, mert alhasi vérbőséget okoznak! Gyomorégés (ami tulajdonképp nyelőcsőégés) esetén ne fogyasszunk szénsavas italokat, gyümölcssavak kerülendők. Este nekem használt egy nagy pohár tej, vagy müzli. Ha későn vacsiztam volna, akkor inkább tejterméket ettem csak, mert az lúgos, ezért közömbösíti a savas hatást. Jól lehet aludni egy kis mézestejtől. Leves legyen egészséges, de csak a friss és nem a zacskós vagy leveskockából készült.
Székrekedés az utolsó harmadban és szoptatás alatt gyakori, a sok rost - barnakenyér, gyógyvizek, tamarill lekvár stb. - segít, illetve nekem a málnalevéltea is jótékony volt.
Ideális, ha testsúlyunkat minden nap ellenőrizzük, lehetőleg a reggeli elfogyasztása előtt. Később ugyanis a szervezetbe juttatott folyadékmennyiség megváltoztatja a hiteles mérési eredményt. A súlygyarapodás az első négy hónapban minimális, hiszen a mell kivételével a test többi része még nem változik. Az ötödik hónaptól kezdve általában 250-400 gramm a hetenkénti súlynövekedés. Ha feltűnően nagy súlygyarapodást észlelünk, akkor azért oda kell figyelni jobban! Az a jó, ha az egész terhesség alatt az átlag 12-13 kg körül vagyunk.

Szoptatás alatt:

A szója, lencse, veteménybab emészthetősége igen alacsony, a legjobban a tojás emészthető, ezért nagyon fontos. Napi 5-6x kell enni, de a legjobb 7-8x. A ritkább étkezés kényszerraktározáshoz vezet. Szoptatás alatt ügyelni kell a gyakori, rendszeres étkezésre. Folyadékigény 3-4 liter, ez a legfontosabb a tejtermeléshez. Reggeli: 7 körül, a későbbi étkezés terheli a vércukorszintet. Utána étkezés 3 óránként. Ásványvizek esetén itt is minél kevesebb nátrium, minél több magnézium, kalcium legyen. Teák, gyógyteák ne legyenek erősek, inkább világos, gyenge és érdemes más-más teát inni egy nap (pl. reggel hársfa, délben csipke stb.) Van direkt tejképzést elősegítő tea. De úgyis állandóan szomjas leszel! (Ne cukrozd a teát, ha meg tudod állni.)
Zabpehely fogyasztása reggel és csak éhgyomorra érdemes, nagyon sok folyadékot kell inni mellette, csak így tisztítja a béltraktust, egyébként hosszan emésztődik Sárgadinnye, görögdinnye, uborka mag, eper allergizálhat: pöttyöket, hasi görcsöket okoz. Nehezen emészthető ételek (hüvelyesek, pörköltek stb.) nagyobb energiát igényelnek, emiatt az anyatej minősége gyengül. Állítólag a görögdinnye magja körül is van valami, ami puffaszt.

Kommunikáció

Nagyon jó, amikor már nagy a pocink és rugdos a baba. Persze korábban is lehet énekelni neki, meg beszélni hozzá. A 18 héttől már hall és kb. onnantól tud jelezni is. Nagyon klassz, hogy szinte beszélgetni lehet egymással.

Bölcsőhalál

Csecsemőkorban nem ritka a rendellenes légzés. Esetenként az életet közvetlenül veszélyeztető légzésleállás is előfordulhat. Ilyenkor - azonnali beavatkozás esetén - a csecsemő élete még megmenthető. A szülők a közvetlen teendőkre megtaníthatók, eredmény azonban csak akkor várható, ha az életet veszélyeztető légzésleállásról a szülő késedelem nélkül értesül (akár az éjszakai alvás időszakában is). Ebben játszik nélkülözhetetlen szerepet egy megbízható légzésfigyelő monitor. Két monitort találtam igazán jónak: az egyik a Babysense II. (További információk :dr Szántó Imre Madarász Kórház SIDS Ambulancia, adjutor@posta.net Tel:416 32 39. Honlap: www.bolcsohalal.hu), a másik az Angelcare. Ha veszel, ha nem monitort, az újraélesztés mindenképpen fontos ismerni. Erről pár órás tanfolyamot a fenti címen, illetve a www.leghajo.hu címen tartanak.

Melltartó, hálóing

Ez az, amibe érdemes beruházni, mert növekedni biztos, hogy fog. Valószínűleg már az elején venned kell, no meg lehet, hogy közben is. A 35 hét környékén pedig meg lehet venni a szoptatósokat (lecsatolhatós). Elvileg azért kell szellőzni hagyni, de inkább éjszaka. Persze számítani lehet arra, hogy sok-sok hálóingre is szükséged lesz. Én ezt úgy oldottam meg, hogy vettem az Auchan-ban jó sokat, kb. darabját 900 forintért, ezek megfelelően nyúltak, a spagetti pánt miatt meg lehet vele jól szoptatni. A klasszikus gombosok vagy brutális rondák, vagy 14 000 forintosak. Hmmm.

Babakocsiválasztás szempontjai

- A babakocsi kiválasztásánál gondoljuk át, milyen célra szeretnénk használni.
- Figyeljünk oda a súlyra, főleg, ha a kismamának gyakran egyedül kell emelnie!
- A kiválasztásnál sokkal fontosabbak a technikai tulajdonságok, mint az esztétika.
- Legyen jó rugózása, ne legyen túl nehéz!
- Ne legyen instabil, ne boruljon fel könnyen!
- Fontos, hogy biztonságos menedéket nyújtson az időjárás viszontagságai ellen, tehát rendelkezzen felhúzható tetővel, mellyel megóvhatjuk a babát az erős napfénnyel- vagy esővel szemben.
- A kerekek fékezhetők legyenek (pl. tömegközlekedésben növeli a stabilitást)
- A baba ne feküdjön túl mélyen, mert így nem kap elég fényt és levegőt, azonban legyen elég magas a babakocsi oldala ahhoz, hogy megvédje a kieséstől
- Nekem fontos volt, hogy az újszülött tudjon teljesen vízszintesen feküdni és hogy amíg kicsi, addig lássam ha tolom, utána pedig előre tudjon nézelődni.
- A nagyobb kerékben kevésbé rázkódik a baba.

Névadás

A név legfontosabb feladata az egyén megkülönböztetése a többiektől, ezért a névadás gyökerei már a régmúltban megtalálhatók. Gyakori vezetéknevekhez ajánlott ritka keresztnevet választani, ritka vezetéknév esetén azonban nem kifogásolható a gyakori keresztnév. Hosszú vezetéknévhez általában rövid keresztnevet érdemes társítani. Mivel a nevünket egész életünkben viseljük ezért nagyon fontos a vezetéknév és a keresztnév harmonikus hangzása, összhatása. Egy jól megválasztott név a sikeres élet megalapozója lehet. Érdemes elkerülni az olyan névválasztást, amely mássalhangzó torlódást okoz, vagy gúnyolódásra ad lehetőséget. (Bár a hatályos jogszabályok szerint az utónév megváltoztatását felnőttkorban maga a név tulajdonosa, 14 éven aluliaknál pedig a szülő kezdeményezheti jobb, ha erre nincs szükség!)
Választásuk alapján a gyermek az apának vagy az anyának a családi nevét fogja viselni. Házasságban élő szülők esetén az anya családi nevét a gyermek csak abban az esetben viselheti, ha az anya kizárólag a maga családi nevét viseli házasságkötése után is. Így például a férjezett Arany Alma leányának neve lehet Arany Pálma is. További megkötés: a házasságban élo szülők közös gyermekeinek azonos családnevet kell viselniük. Az azonos családi nevet viselőktől való megkülönböztetés céljából a családi név előtt megkülönböztető betűjelet lehet viselni. A betűjel a családi nevet megelőző, ponttal ellátott nagybetű.
Az utónév legfeljebb két tagból állhat. A szülő által meghatározott sorrendben azt a legfeljebb két, a Magyar Utónévkönyvbe felvett nevet lehet anyakönyveztetni, mely megfelel a gyermek nemének. Kivételt képeznek a nemzeti kisebbségekhez tartozó szülok gyermekei: a bolgár, cigány, görög, horvát, lengyel, német, örmény, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán származású gyermekek esetében, a szülő döntése alapján érvényesnek tekintendo az adott nemzetiségi utónév is, melyet ok a Magyar Utónévkönyvben szereplő nevekre vonatkozó kötöttségek nélkül viselhetnek. E jog a külföldön született magyar gyermekeket és az itt élő külföldieket is megilleti. A nemzetiségi hovatartozást nem szükséges papírral igazolni,és úgy tudom a nemzetiségi nevekről nincs lista!!!
Amennyiben - a fenti kivételektol eltekintve - a választott utónév a hivatalos magyar névjegyzékben nem szerepel, egyedi - illetékmentes - eljárásra van szükség. E szándékot az anyakönyvvezetonek kell hivatalosan bejelenteni, a választani szándékozott nevet pontosan megjelölve. Az anyakönyvvezető hivatalos úton keresi meg az MTA Nyelvtudományi Intézetének illetékes bizottságát, ahol beterjeszti a kérelmet. A bizottság néhány hét alatt véleményt nyilvánít; amennyiben elutasító a döntés: a határozattal szemben bírósági eljárás kezdeményezhető.
Részletesebb információ az alábbi jogszabályokban található:
1952. évi IV. törvény a házasságról, a családról és a gyámságról
1959. évi IV. törvény a Polgári Törvénykönyvről
1993. évi LXXVII. törvény a nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól
1979. évi XIII. törvény a nemzetközi magánjogról
1982. évi XVII. törvény az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről
A névváltozásról szóló 11/1955 (II/20) MT rendelet és ennek végrehajtására kiadott 2/1955 (IV. 23.) BM rendelet.

Terhességi csíkok

Azt gondolom, hogy a terhességi csíkokat (striák) nagyrészt meg lehet előzni, de legalábbis mérsékelni lehet. Bár a gyártók azt ajánlják, hogy a striák ellen kb. a 4. hónaptól kell kenegetni a pocit, szerintem jóval korábban érdemes elkezdeni, hiszen már a 7-8. héten nő a cici és aztán hamarosan a poci is, vagy elkezdünk combosodni, kinek milyen az alakja. Sima testápoló nem jó, nem elég. Szükség van tehát speckó krémekre. Sok terméket kipróbáltam, nekem a Vichy márkájú jött be, mert felszívódik, nem büdös (ez fontos) és hatékony. Kenni nem csak a pocit kell tehát, hanem a cicit (a bimbó és udvara kihagyandó), oldalt, csípőnél és a comboknál. A baba még élvezi is a kis esti masszázst! Azért elkerülni teljesen szinte lehetetlen. De azt gondolom, hogy ezekért a gyönyörű gyerekekért, egyekutya, elviseli az ember. És állítólag alig fog látszani, szerintem ne aggódj, el fog az tűnni. Mindenesetre használd a krémet, akkor is, ha már megvan a baba, mert az nem csak megelőzésre, hanem kezelésre is jó. No meg a masszázs, a torna is hatásos állítólag, meg a napozás, sőt azt olvastam, hogy a csíkok feltételeznek bizonyos cinkhiányt, de ehhez nem értek. A bába szerint: rózsafa olaj. Kicsit bele kell rakni a testápolóba, de nem este, mert illóolaj miatt nem fogtok tudni aludni. Nálunk a főorvos pedig azt mondta: szerinte kenhetünk bármit, aki hajlamos rá (a legtöbben) annak lesz. Viszont a fent leírtakkal lehet rajta segíteni. Azt is olvastam, hogy méregdrágán kozmetikus vmi vákumos kezeléssel elég jól el tudja tűntetni, de még nem láttam olyat, csak olvastam. A másik pedig a kés alá fekvés, de ezt csak az uccsó babucika után érdemes. Egyáltalán érdemes?

Torna

Terhestorna
Mielőtt hozzáfognál, fel kell mérned, hogy milyen szinten állsz jelenleg. Ha eddig nemigen törődtél a tornával, nem most kell belefognod a sportokba. Ha előtte rendszeresen űztél valamilyen sportot, azt kisebb változtatásokkal elvben folytathatod, de a legtöbb terhes nő nem tudja olyan intenzitással végezni a gyakorlatokat, mint teherbeesése előtt. Szerintem pl. ha eddig síeltél, akkor néhány hónaposan simán elmehetsz még, persze óvatosan, de ha nem, akkor inkább ne most akard megtanulni!
Ha eddig nem tornáztál, akkor sincs minden veszve. Van néhány dolog, amit terhesen is csinálhatsz, pl. gyaloglás, úszás és terhestorna. A lényeg az, hogy viszonylag könnyen végezd a gyakorlatokat és mindig figyelj a tested jelzéseire. Ne akard, hogy túl magas legyen a pulzusod, most amúgy sem alacsony, mégha a vérnyomásod az is. Túl meleg időben sem szabad edzeni, a test hőmérséklete kihat a babára. Különösen, ha hányingered van, ne tornázz túl sokat! Akkor adhatsz magadnak felmentést.
Nekem a 7. hónapra gerincfájdalmaim előjöttek, de így is lehet azért néhány gyakorlatot végezni. Fontos, hogy a hát és a lábak izomzata megfelelően fel legyen készítve a szülésre.
Intimtorna
Nem csak a vázizmok, hanem a gátizmok is mozgásra szorulnak. Ha még nem hallottál az Intimtornáról, keresd Kriston Andrea weboldalát és termékeit.

Leggyakrabban használt rövidítések

Ezekkel a rövidítésekkel találkozhatunk leggyakrabban a kiskönyvben, vagy az ultrahang leleteken.
AD has átmérő
AC haskörfogat
FL a combcsont hossza
BPD biparietális átmérő. két halánték közti távolság
CRL fejtető-far hosszúság, koraterhességben gyakrabban ez van a leleten
HC: fejkörfogat
HUM felkarcsont
Gest. hét terhességi hét
TAD mellkasi átmérő
APD gerinctől a hasfalig mért távolság
OFD homlok és tarkó közti távolság

Átlagos adatok

Az ettől eltérő értékek is lehetnek teljesen normálisak. Amennyiben az orvos az UH felvétel elkészítésekor nem jelzi, hogy probléma lenne, akkor a későbbiekben sem kell megijedni. Akkor sem, ha más kismamáktól a miénktől eltérő adatokat hallunk.

hetek CRL(mm) BPD(mm) súly(g) hossz(cm)
7. 10
8. 15
9. 19
10. 26
11. 34
12. 48
13. 62
14. 76 29
15. 90 32
16. 100 35
17. 110 38
18. 120 42
19. 128 46
20. 135 49
21. 52
22. 55
23. 58
24. 61
25. 64 800 31
26. 68 900
27. 71 1000 34
28. 74 1100
29. 77 1250 37
30. 80 1400
31. 83 1600 40
32. 85 1800
33. 87 2000 43
34. 89 2250
35. 91 2550 45
36. 92 2750
37. 94 2950 47
38. 95 3100
39. 96 3250 50
40. 97 3400
41. 98 3500 51
42. 99 3600

Illóolajok

A várandósság vége felé kezdtem foglalkozni az illóolajok hatásaival. Elsősorban belélegzésként lehet felhasználni, pl. levendula vagy citromfű olajat. A másik módszer, hogy olajba téve be lehet dörzsölni a bőrbe. Jó alap a jojoba vagy a földimogyoróolaj, előbb nem avasodik. Striákra lehet használni ebbe keverve rózsafát, rózsát, gáttájékra pedig orbáncfű, vagy orbáncvirágolajat magában. Kellemes illatú még a muskotályzsálya, ez is jó bőrre. Hideg sajtolású, kiváló termékek a www.aromax.hu oldalon találhatóak.

Homeopátia

A hagyományos gyógyszerek egy része a magzatra is veszélyes mellékhatásokkal járhatnak, éppen ezért számos gyógyszert nem is alkalmaznak ebben az időszakban.
A homeopátia, mely mellékhatásmentes gyógymód, éppen ezért nagyon jól használható a várandósság alatt.
Manapság nem ritka, hogy a leendő szülők közösen tervezik meg, hogy mikor szülessen gyermekük. Figyelembevéve munkahelyi kötöttséget, karriert, az anyagi lehetőségek kedvező alakulását, s gyakran a csillagok állását is. S egyre többen vannak azok, akik genetikai tanácsadásra is elmennek, annak érdekében, hogy gyermeküknél minél kisebb kockázata legyen egyes krónikus betegség kialakulásának.
Nem árt tudni, hogy már a terhesség bekövetkezte előtt érdemes a szülőket homeopátiás alkati kezelésben részesíteni, ezzel is megtámogatva azt, hogy a leendő gyermek minél kedvezőbb körülmények között foganjon.

Terhesség alatt

A terhesség folyamán számtalan testi és lelki panasz keserítheti meg az anya napjait. A következőkben ezeket vesszük sorba, bemutatva a megfelelő homeopátiás gyógyszert.
Vérszegénység: A terhesség során nagyobb mennyiségű vasra van szükség, hogy az anya és a magzata igényét egyaránt kielégítse, mivel a közös keringés miatt az anyai szervezet a saját készleteiből biztosítja a magzat számára szükséges vasat. Ezért általában vaspótlásra van szükség, mivel a táplálékból nem szívódik fel a terhességben fennálló igénynek megfelelő mennyiségű vas. Ez a pótlás azonban gyakran fejfájást és székrekedést okozhat. A homeopátia Ferrum phosphoricum segítségével a hagyományos terápiával szemben nem többlet vasat ad, hanem visszaállítja a normális felhasználási képességet. A hányinger és a hányás szinte elkerülhetetlen a terhesség folyamán. Ugyanakkor semmilyen hagyományos gyógyszer sem javallott ebben az időszakban a panaszok orvoslására. A homeopátia több szert is kínál a hányás, hányinger kezelésére.
A Sepia, a leggyakoribb terhességben használatos szer. A hányinger már az étel puszta látványára is jelentkezik, a várandós anya undorodik a cigifüsttől, savanyú és fűszeres ételeket kíván, amelyek csökkentik a panaszait. Hangulata sírós és szomorú.
Az Ipeca abban az esetben ajánlott, ha az anya állandóan émelyeg, sokat hány és hányás után sem könnyebbedik meg. Szeme karikás, vérnyomása alacsony, s tünetei a mozgástól tovább romlanak.
Nux vomica enyhíti a tüneteit azoknak a várandós asszonyoknak, akik kora reggel hányingerre ébrednek, nyugtalanok, ingerlékenyek, s ebéd után rövid sziesztára vágynak.
A visszeresség az arra hajlamos embereknél már fiatal korban jelentkezik, különösen gyakran fordul elő a terhesség időszakában. Ezzel párhuzamos jelenség az aranyér megjelenése. Sajnos mindkét probléma megkeserítheti a kismama napjait. Ezeknél a tüneteknél is van lehetőség homeopátiás kezelésre.

Szülés előtt, alatt és után

A homeopátiás szerek szabályozzák a méh működését, segítik a tágulást, megkönnyítik a vajúdást, oldják az anya szorongását, félelmét, enyhítik a fájdalmat, segítenek a szervezetnek a sebek gyorsabb gyógyulásában.
Az Actaea racemosa elsősorban a női nemi szervekre ható gyógyszer. Különösen ajánlott, ha a méhnyak görcse miatt szabálytalan, erős szülési fájdalmak akadályozzák a tágulást. E szer elrendelhető megelőző céllal is, illetve a vajúdás megindulásakor és a burokrepedést követően is. Amikor nagyon erős, de szabálytalan és nem hatékony szülési fájdalmak kínozzák a kismamát, akkor a Caulophyllum nagyon hatásos szer. Ez a gyógyszer ajánlott, ha a méhnyak merevsége akadályozza a szülés menetét.
Az Arnica montana alkalmazása során a gát, végbél és hüvelytájéki sérülések miatti fájdalmak és duzzanatok könnyebben szűnnek meg, gyorsabban gyógyulnak a sebek, csökken a méhvérzés.
Az Aconit napellus nagyon jól bevált szer a félelem, pánik és ijedtség, halálfélelem ellen. Nemcsak az anyának ajánlott, hanem az újszülött is könnyebben vészeli át a születés okozta traumát e szer segítségével.
A China rubra a folyadékveszteség következtében fellépő gyengeség, kimerültség, vérszegénység elleni homeopátiás gyógyszer. Fontos tudni, hogy a terhesség során ezekből a homeopátiás szerekből az alacsony és a közepes hígítások ajánlottak. Alkati kezelést pedig minden esetben csak homeopata orvos végezhet.
Sajnos Magyarországon még nem megoldott a szülés alatti homeopátiás kezelés, de bízvást lesz egyre több orvos, aki eleinte csak passzívan megengedi a szülés alatt a homeopátiás gyógyszer bevételét, ideális esetben maga rendeli el ezeket a szereket megkönnyítve ezzel a vajúdást, és gyorsítva a gyógyulást.
Calcarea fluorica: a harmadik terhességi hónaptól kezdve ajánlott gyógyszer, mely segítségével megelőzhető a terhességi csíkok (striák) kialakulása, a bőr rugalmasságának elvesztése.

A babamasszázsról

Mikor?
A baba masszírozásához időre van szükség. A masszázs nem olyasmi, amit csak úgy "mellékesen" el lehet végezni. A gyermek ilyenkor rögtön megérzi a kedvetlenséget, kapkodást, idegességet és nyugtalanságot, mint ahogy megérzi a vidámságot, békességet, gondoskodást és odaadást is. Maga a szülő is legyen fesztelen és érezzen kedvet a masszírozáshoz. Ez se a szülő, se a gyermek számára ne legyen kényszer.
Hol?
Kellemesen meleg szobára vagy ennek megfelelő helyre van szükségünk. Nyáron ez kert vagy vízpart is lehet. Mivel?
Használjunk babaolajat vagy testápolót. Így egyúttal gyermekünk bőrének ápoltságáért is teszünk valamit. Mikor kezdjük?
A masszírozást már a gyermek kéthetes korában óvatosan elkezdhetjük. A masszírozás a napi fürdetés után ajánlott. Ha lehetőség kínálkozik rá, nyugodtan masszírozhatnak akár naponta kétszer is.
Az életkor előrehaladtával - kb. a 6. hónap után - már az is elegendő, ha csak minden második nap masszírozunk, de a gyakoriság ennél sokkal jobban is csökkenthető. Ezt inkább Önre szeretném bízni. Nem lenne különösen jó, ha valamiféle időrendet állítanánk fel. Vannak gyermekek, akik egészen iskoláskorukig kedvelik a masszázsnak ezt a formáját.
Hogyan?


Hőmérséklet

A kisbabák keze és lába néha hideg, de ez nem jelenti azt, hogy fáznak. Azt, hogy nincs-e melegük, vagy nem fáznak-e, a mellkasukon, a bodyjuk alá csúsztatott kezünkön érezzük. A szoba ideális hőmérséklete, ahol a baba van: 20-21 C. A túl meleg szoba hőpangáshoz vezet - tehát, hogy melegük van -, ez pedig a bölcsőhalál miatt is kerülendő. A baba a lakásban akkor van jól felöltöztetve, ha hozzánk képest egy ruhadarabbal van több rajta. (Ha mi egy hosszú ujjú pólóban vagyunk, akkor a babán egy body és egy rugdalózó legyen.)

Oltások

BCG (tuberculosis elleni oltóanyag): néhány napos korban
Act-HIB (B típusú Haemophilus Influenzae fertőzés elleni oltás): 2 hónapos korban
Di-Per-Te I/a + IPV vagy Tetracoq: 3 hónapos korban (diftéria, szamárköhögés, tetanusz oltás)
Di-Per-Te I/b + OPV + Act-HIB: 4 hónapos korban
Di-Per-Te I/c + OPV (inaktivált, gyermekbénulás elleni oltás) + Act-HIB: 5 hónapos korban
MMR + OPV + Act-HIB: 15 hónapos korban
Di-Per-Te II + OPV (szájon át adandó gyermekbénulás elleni cseppek): 3 éves korban
Di-Per-Te III + OPV: 6 éves korban ill. az általános iskola első osztályában
Di-Te + MMR (kanyaró, mumpsz, rubeola oltás): 11 éves korban
Engerix B + BCG: 13 éves korban (a BCG csak bizonyos gyermekeknél)