Az alábbi olvasnivalókat kifejezetten javaslom:

Ingeborg Stadelmann: A bába válaszol
Bár nem az otthonszülést választottam, de úgy gondolom, hogy mindenkinek érdemes elolvasni ezt a könyvet. Nem is elolvasni, hanem böngészni és folyamatosan tanulni belőle. Idemásolom a fordító, Geréb Ági előszavát:
Előszó helyett Élőszó: Kedves Ingeborg!
Egy barátnőmet úgy ismertem meg, hogy egyszer hazatértemkor bementem a hálószobánkba, és ő ott álldogált az ajtónak háttal a könyvespolcomat nézegetve egy, az édesanyja által kötött, réges-régi újságból vett minta alapján készült, teljesen egyedi pulóverben, amilyen addigi tudásom szerint kizárólag nekem volt az egész világon. Barna haja, alkata, a pulóver, egy szó mint száz, megzavarodtam: azt hittem, hogy én vagyok. Nem volt hétköznapi élmény.
Ez történt a könyveddel is. Olvastam a szavaimat, amiket a várandós pároknak tartott szakmai napokon szoktam mondani. Furcsa érzés volt. Aztán persze kiderült, hogy a barátnőm nem én vagyok. Jó néhány problémát máshogy látunk, de a fontos, alapvető dolgokban egyetértünk. Ezt érzem a könyveden keresztül Veled kapcsolatban is.
Régóta nyomasztott a föladat, hogy könyvet kell írnom ? most ettől megmentettél, megírtad helyettem. Egyszerűen ellátom lábjegyzetekkel és kész. Köszönöm!

Vicki Lovine: Barátnőim a terhességről
Vicki Iovine, a szülőszoba négyszeres "veteránja" amolyan legjobb barátnőként, csevegve és őszintén kalauzol el a 9 hónap alatti teendők, érzések, történések világába. Magával ragadó, vicces és az a legjobb benne, hogy magadra ismersz a sok-sok történetben. Persze emellett sokat lehet tanulni belőle, szóval szívből ajánlom mindenkinek!

Spock doktor csecsemő- és gyermekgondozása
Nagyon örültem, amikor megláttam a könyvesboltban, hogy 2005-ben újra kiadták Dr. Spock könyvét. Ez a könyv időtálló bestseller, amely már eddig is szülők generációinak nyújtott hathatós segítséget. Alapmű, a legtöbbet forgatott és leghasznosabb útikalauz, amely a gyermekgondozásáról valaha megjelent.
A Dr. Spock felbecsülhetetlen értékű könyvében található tanácsok amellett, hogy már kiállták az idő próbáját, figyelembe veszik a legmodernebb orvosi és gyermeknevelési eredményeket. Erre a könyvre napjainkban talán még inkább szükség van!

Rákóczi: Gyermeket várunk
Ajánlanék még egy magyar szerzőtől származó könyvet. Az írója Rákóczi István, a címe pedig "Gyermeket várunk". Benne van minden, ami problémás lehet. Kicsit "doktoros-tudományos", de benne van minden, ráadásul a hazai viszonyokat is figyelembe veszi.

Penelope Leach: Picik és Kicsik
A gyermeknevelés kézikönyve a születéstol az iskolás korig. Nekem valami régi kiadás van meg kölcsönben, egyébként 1991 óta folyamatosan megjelenik. Egészen jó, leírja mikor mit érdemes tanulni a picivel, melyik korban mire van igénye stb. Most láttam a teljesen átdolgozott, új kiadást is. Idemásolom az írónő bevezetőjét:
"Nem akarok szabályokat lefektetni, mivel általános érvényű szabályok nincsenek. Nem mondom meg a szülőnek, mikor mit csináljon, mert én nem tudhatom, mikor mit kellene csinálni. Én csupán egy összetett és számomra elbűvölő gyereknevelési hagyományt nyújthatok át, amelyet sokan ismernek saját családjukból, és ezt tudom kiegészíteni a gyermeknevelést célzó kutatások talán még összetettebb és még elbűvölőbb eredményeivel. Remélem, tetszeni fog az olvasónak, és segít majd abban, hogy élvezettel figyelje, ahogy a baba gondolkodó lénnyé cseperedik. Ha ez a könyv a maga szerény eszközeivel hozzájárul a szülő és a gyerek közös boldogságához, és segít abban, hogy kedvüket leljék egymásban, akkor már elértem célomat."

Érdemes még beszerezni egy olyan könyvet, amely hétről-hétre leírja mi történik a pocakban. Ebből többféle is van. pl: Nina Grunfeld: Terhesség hétről hétre.

Kriston Andrea: Intim torna
E könyv a nőknek szól (a férfiakért is), életkortól függetlenül. Testünket, lelkünket nőnek kijáró eszközökkel érdemes védenünk, kényeztetnünk. Belső izmaink csak karbantartással őrzik meg erejüket. Nincs az a nő, aki elmondhatja, hogy rejtett testtájain is edzett, ha nem edzi magát. A könyv az arcbőr, a mell fiatalságának megőrzéséhez és a menstruáció örömteli megélésének eléréséhez is jó tanácsokkal szolgál. Kismamáknak mind a szülésre felkészítő, mind az utána "regenerálódó" időszakban igen hasznos.

Ami a torna CD-ket és DVD-ket illeti, javasolnám a következőket:

Rubint Réka: Légy bombajó kismama!
Kipróbáltam néhány kazettát, merthogy nem nagyon tudtam eljárni tornára és nekem ez jött be. Háromszor 20 perc, amely trimeszterenként változik. Ha az elején vagy az egész kazit megcsinálhatod, de aztán már csak azt, ami előtted van. Szerintem jók, frissek a gyakorlatok, nem megerőltetők, mégsem unalmasak. Van baba-mama tornája is Rékának, azt majd a szülés után fogom kipróbálni:-) VHS-en is kapható, meg DVD-n is, ez utóbbi azért jobb, mert rajta van még másik két kazija, amelyek szintén jó tornák.

Milyen hanganyagokat javasolnék? Felsorolásképpen a következőket:

Kaláka: A pelikán
Kaláka: Az én koromban
Kaláka: Az én szívemben boldogok a tárgyak
Kaláka: Ukulele
Kaláka: Hol a nadrágom?
Kaláka: Bőrönd Ödön
Kaláka: Hajnali rigók
Kaláka: Nálatok laknak-e állatok?
Gryllus Vilmos: Dalok óvodásoknak és kisiskolásoknak
Gryllus Vilmos: Dalok 2 óvodásoknak és kisiskolásoknak
Esti csendben - altatódalok
Gryllus: Csigahéj (1995)
Fábián Évi: Aprók táncháza 1, 2
Kalamajka: Aprók táncházában
Zurgó - "Szíve járását hallod az időnek"
Szalóki Ági: Téli-nyári laboda
Halász Judit albumai
Halász Judit és a Varázsfuvola
Juhász Kati: Csijja-bujja baba - kazetta
Tükrös zenekar gyereklemeze
Ghymes: Bennünk van a kutyavér
Sebő: Galagonya
Sebő: Énekelt versek